21 Temmuz 2019 Pazar

Kız kulesi hikayesi





Kız Kulesi ve Hikayesi


M.Ö 5. Yy’da kurulan Kız Kulesi, Yunanlar tarafından Üsküdar Salacak sahiline yakın bir konuma kurulmuştur. Roma İmparatorluğu’nun Üsküdar’daki mimarı tek eseri olan Kız Kulesi hakkında çeşitli rivayetler vardır. Bu yazımızda sizlere kız kulesi hakkında bahsedilen efsanelerden söz edeceğiz.
Haldun Hürel, araştırmalar sonucunda ‘sala’ kelimesinin köy anlamında kullanıldığını bulmuştur. Salacak kelimesi şirin köy manasına gelen Salacık’tan türemiştir. Buradan anlayacağımız üzere Salacak geçmiş zamanlarda küçük bir köydü. Kız kulesine ulaşmak için bu köyden geçmek gerekiyordu.
Resmi kaynaklarda yer alan bilgilere göre Kız Kulesi M.Ö. 400’lü senelerde deniz ticareti için kurulmuştur. Gümrük Noktası olarak kurulan Kız Kulesi, Atinalı bir komutanın talimatı ile kurulmuştur.

Osmanlı İmparatorluğu’nda Kız Kulesi

Osmanlı, Kız Kulesine İmparatorluk döneminde sahip olmuştur. En güçlü olduğu zamanlarda Kız Kulesine sahip olan Osmanlı padişahları hiçbir zaman bu bölgeyi savunma amaçlı kullanmamıştır. Anadolu Hisarı ve Rumeli Hisarı, savunma işlevi gören tarihi eserlerdir.
Fatih Dönemi hakkında uzman olan tarihçiler,Sultanın emir ile kule yapıldığı yönünde bilgi aktarırlar. Fakat Kız Kulesinin tam olarak Osmanlı döneminde ne olarak kullanıldığı hakkında kesin bir bilgi yoktur.
Kız Kulesi’nin çeşitli diplomatik ve dini törenlerde top atışı için kullanıldığı yönünde bazı rivayetler vardır. Sultanların bir kısmı burayı dinlenme ve seyir mekanı olarak kullanmıştır. Bir hikayeye göre Sultan Abdülhamit, burada sabahlamıştır. Aynı zamanda 1. Mahmut Kız Kulesinde Darüssade ağasını idam ettirmiştir. İdam nedeninin ise rüşvet aldığı yönünde olduğu söylenmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti kuruluşundan önce ise Kız Kulesi deniz feneri olarak kullanılıyordu. Kulenin zemini 1940’lı yıllarda sağlamlaştırılmıştır. Şu anda ise kule restoran olarak hizmet vermektedir. 9-18:45 arası Salacak Sahili’nden Kız Kulesine seferler düzenlenmektedir.


kız kulesi hikayesi
kız kulesi
otel tavsiye 2019

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder